Blog

Kétszárnyú kapu – az igazi elegancia, úszókapu – a műszaki zseni

Kertkapu témában sokszor ütköznek a vélemények azzal kapcsolatban, hogy melyik típus a legdekoratívabb, legjobban működő, legtartósabb. Blogbejegyzésünkben ehhez szolgáltatunk egy kis háttérinfót, hogy ha úgy alakul, olvasónknak biztos érvei legyenek egy ezzel kapcsolatos vitában. 🙂

Fontos leszögezni: a legelegánsabb kertkapuk kivétel nélkül kétszárnyúak – ez persze nem azt jelenti, hogy egy oldalra nyíló úszókapu nem lehet szép, de egyszerűen van abban valami méltóságteljes, ahogy az autónk előtt utat nyit egy kétfelé nyíló, kovácsoltvas szerkezet. Amennyiben ügyfelünk igazán dekoratív, sikkes megoldásra vágyik, illetve a helyigény is kipipálható, ezt a típust szoktuk ajánlani.
Néha azonban előfordul, hogy választáskor a körülmények erősen leszűkítik a döntési lehetőségeket, illetve ha a dekoratív megjelenésnél még fontosabb az, hogy műszakilag a legjobban működjön – ebben az esetben az úszókaput javasoljuk.
Ez az egész nem azt jelenti, hogy egy kétszárnyú kapu nem működik jól, vagy egy úszókapu csúnya – csupán másban kiemelkedőbbek (mert alapesetben mindkét típus remek választás lehet). Ahogyan egy jó focikapus és csatár sem jobb, vagy rosszabb a másiknál, itt is felesleges győztest hirdetni. 🙂

Úszókapu (illetve egyszerűbb verziója, a tolókapu)

Manapság kevesebb hely jut a bejárónak, és praktikusabb megoldásnak tűnik egy oldalra nyíló úszó-, vagy tolókapu. Mindkét típus a kerítés előtt mozog, azonban a tolókapu egy alsó, vagy felső sín segítségével teszi meg az utat, helyigénye pedig kisebb, mint az úszókapué, mely valóban a “levegőben úszva”, látható sínek nélkül nyílik. A mozgást egy belső, úgynevezett “C” sín biztosítja.

MagicDoor által telepített kovácsoltvasúszókapu
Ez a két megoldás akkor javasolt, ha a kapunyílástól számítva nincs elegendő hely a kétszárnyú kapu mozgásához (a nyitási terület a kapu tényleges méretének a fele, tehát egy 4 m hosszúságú nyílásnál plusz 2 m hellyel szükséges számolni egy befelé nyíló kapuhoz). Az igazán hosszútávú, hibátlan működést alapvetően az úszókapu tudja biztosítani, mert a motor rögzítési pontjai jóval stabilabbak, mint egy kétszárnyú kapu esetében, ahol például egy előforduló erősebb szél könnyebben elmozdíthatja, leszakíthatja a motort.

Kétszárnyú kapu

A kétszárnyú kapu kizárólagos megoldást jelent, ha a kapu mellett közvetlenül bejárati kapu is található, hiszen ekkor az oldalra nyíló szerkezet eltorlaszolná a bejáratot, illetve az oldalsó, kapumozgató elemek beépítésére sem lenne elegendő hely. Ezen kívül természetesen ez a legelegánsabb kivitelezés, főleg, ha szép, megfelelően kezelt kovácsolt vas elemekből áll. A megfelelő kezelést a horganyzás, illetve az azt követő szinterezés jelenti. Előbbi kiválóan védi az anyagot a korróziótól, azonban sötét, nem túl esztétikus színe miatt szinterezéssel, porszóró technikával újraszínezzük a megrendelő igényei szerint.

MagicDoor által telepített kovácsoltvas kétszárnyú kapu

Kétszárnyú kapuknál előfordulhat még az úgynevezett padlómotoros változat, melynek során a motorikus rendszer láthatatlan, a “padló” alá kerül beépítésre, és ezáltal még exkluzívabb megjelenést biztosít.

Ha esetleg valakinél mindkét kapu kialakítására van elegendő hely, és adottak a feltételek, döntéskor érdemes néhány dolgot figyelembe venni:

– a kétszárnyú kapu gyorsabban nyílik ki, mint egy úszókapu
– az úszókapu mozgatásához egy motor szükséges, illetve sokkal stabilabban rögzíthető, mint a kétszárnyú típus esetében, így működése problémamentesebbnek tekinthető
– a kétszárnyú kapu kivitelezése olcsóbb

Csapatunk nagyon szereti a kovácsolt vas kapukkal, kerítésekkel való munkálatokat, hiszen amellett, hogy igazi kihívást jelentenek, hosszú évtizedekig fennmaradó végeredményt szolgáltatnak. Legyen akár kétszárnyú, toló-, vagy úszókapu gyártásáról, beépítéséről – bármely típust szívesen ajánljuk!

Leave a comment

Ajánlatot kérek ^
close slider

Kérjen árajánlatot!


Ingyenes helyszíni felmérés és árajánlat 24 órán belül.
Ha szívesen látná a részleteket, kérje cégünk ingyenes felmérését. Munkatársunk felkeresi Önt és mindent megbeszélhetnek.
Kérjük töltse ki az ajánlatkérő Űrlapunkat és felvesszük Önnel a kapcsolatot.