Blog

A kovácsoltvas felületkezelése a hosszútávú, esztétikus megjelenéséért

Nem kizárt, hogy ismerősen csenghet a horganyzás kifejezés, de sokaknak elsőre talán egy hajó és egy vasmacska jut eszébe róla. A kovácsoltvas, illetve más vasból, acélból készült termékekkel dolgozó mesteremberek számára azonban a horgonyozás legkevésbé sem hasonlít a “horganyzás” szóra – mutatjuk, mit jelent az előbbi!

A kültérre szánt kovácsoltvas elemek, kerítések, kapuk, korlátok, díszek felületi kezelésnek legfontosabb lépése a horganyzás, más néven tűzihorganyzás, mely védelmet biztosít a későbbi rozsdásodás ellen. Sok esetben azt gondolják az emberek, hogy ez az eljárás egy festési módszer, ám a gyakorlatban semmi köze nincs az esztétikai eljárásokhoz, sőt, legtöbbször inkább rontja a kovácsoltvas külső megjelenését.
Ezzel azonban semmi probléma, hiszen különböző festési, porszórásos technikákkal véglegesíthető a munkadarab színe az ügyfél igényei szerint. Természetesen fontos, hogy a festés is szakszerű keretek között történjen, ugyanis nem mindegy, hogy mikor és milyen festék kerül fel a felületre. A horganyzás utáni 72 órában, az oxidáció megkezdődése előtt ajánlatos felvinni egy direkt ilyen célra szánt festéket, mely ezután hosszú időre korróziómentességet biztosít az elemeken.

Festésre az oxidációs folyamat után is van lehetőség, azonban ez hosszabb időt vesz igénybe, így ajánlatos az említett 3 napon belül elvégezni azt.

Néhány pontban összegyűjtöttük, miért nagyon fontos, hogy a szénacél (vas) termékek átessenek az eljáráson:

• horganyzás nélkül csapadékos időben a nyitott helyeken bejut a víz (ilyen a zár), és rozsdás lé fog folyni a kapuból, illetve bejut a zár szerkezetébe is és meghibásodást okozhat
• az illesztések, úgynevezett átlapolt felületek között a festés gyakorlatilag lehetetlen, így egyedül a horganyzás nyújthat megfelelő védelmet ahhoz, hogy a pára, csapadék ne jusson be és ne indítson el korróziós folyamatot akár azonnal, a telepítés után
• a lecsöpögő rozsdás lé összekeni a többi burkolatot, felületet
• a görgővel mozgó kapuk esetében a rozsdásodás kiemelt probléma, a görgők mozgásában problémát okoz, hosszútávú meghibásodáshoz vezet
• a tűzihorgonyzás nélküli termékeken a festés hamarabb lepattog, leválik, az újrafestés pedig nehéz és költséges

Ez egy egyszeri, nagyobb költséget jelentő eljárás, melyet minden esetben javaslunk, hiszen évtizedekre védelmet nyújt, főleg, ha festéssel egészül ki.

 

Leave a comment

Ajánlatot kérek ^
close slider

Kérjen árajánlatot!


Ingyenes helyszíni felmérés és árajánlat 24 órán belül.
Ha szívesen látná a részleteket, kérje cégünk ingyenes felmérését. Munkatársunk felkeresi Önt és mindent megbeszélhetnek.
Kérjük töltse ki az ajánlatkérő Űrlapunkat és felvesszük Önnel a kapcsolatot.