Blog

Jó, ha odafigyelünk rá: a lamella elhajlás jelensége

A meleg, jó idő érkeztével általában egyre több garázskapu-beszereléssel kapcsolatos megkeresést kapunk, és fontos, hogy felhívjuk a figyelmet az érkező meleg idővel együtt járó jelenségre is: a sötét színű kapuk úgynevezett lamella elhajlására, azaz a bi-metál hatásra!

A jelenség kialakulása nem törvényszerű, azonban ha megtörténik, több problémát is felvet –  a látható változás, esztétikai romlás mellett jelentős műszaki gondokat is okoz.

Elsősorban a nyári, meleg hónapokban áll fenn a lamella elhajlás veszélye, ekkor ugyanis a lamellák belső és külső hőmérséklete közt erőteljes különbség alakul ki – a köztük lévő hatékony hőszigetelő rétegnek köszönhetően – mely deformációt eredményez. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a garázskapu külső felszíne a tűző nap miatt akár 60-80°C-ra is felmelegedhet, míg a belső felület a hőszigetelés miatt 20°C körül marad. A nagyarányú hőmérsékleti különbségből adódóan a külső felszíni fémréteg hőtágulása sokkal nagyobb mértékű, mint a belső rétegé. Ennek látható jele a külső oldali, napsütötte kapulap domborodása, mely a sarkoknál elemelkedik a toktömítéstől. A sarkoknál kialakuló rés nem csak a kapu külső megjelenését rontja, de annak szigetelése is jelentősen csökken, illetve megváltoztatja a légzárási tulajdonságokat.

A lamella elhajlás (más néven: bi-metál hatás) látható jelei

A változás a kapu motorikus működését is negatívan befolyásolja, elsősorban a kapufutás változása miatt. A nyitáshoz ezután nagyobb mozgatóerőre lesz szükség, s ez az erőszükséglet változás megzavarja a motort, amely megáll és visszanyit. Fontos idejében észlelni a problémát, mert a kapu legtöbbször kézzel még ilyenkor is könnyen mozgatható, a motorban viszont már ekkor is károk keletkezhetnek.

Amennyiben a garázskapun nem található hőmérséklet-kiegyenlítődést biztosító ablak, illetve szellőzőnyílások, melyek csökkenthetik a kialakuló hőmérsékletkülönbséget, a garázskapu még nagyobb veszélynek van kitéve a lamella elhajlás szempontjából.

Lehetséges megelőzés
A garázs helyét természetesen nem lehet megváltoztatni, ezért a dél-keleti, déli és dél-nyugati fekvésű oldalra kerülő kapuknál ajánlatos kerülni a sötét színek választását.
Garázskapu vásárlása előtt mindenképpen kérjünk szakvéleményt a kivitelezőtől – mi kiemelten figyelünk erre a problémára, így mindig felhívjuk a figyelmet lehetséges megoldásként a merevítő bordák beépítésére.
Ennek szakszerű felhelyezésére csak a beépítés előtt előfeszített lamellán van lehetőség. Utólag legfelejebb két merevítőborda helyezhető el, ennél több esetében rugócserére van szükség a megnövekedett súlyterhelés miatt. A 4500 mm-nél szélesebb Dark Oak, Night Oak, Rosewood és Titan Metallic felületű kapukhoz a Hörmann alaptartozékként biztosítja az említett merevítő profilt, külön beszerzése, kérése nem szükséges!

Fontos szem előtt tartani, hogy a bi-metál jelenség alapvetően nem a termék hibája, hanem egy fizikai jelenség, melyet a télen/nyáron kialakuló hőmérsékletkülönbség jelent, megakadályozása nehéz, de kellő körültekintéssel és szakember segítségével megelőzhető (helyes színválasztás, merevítő felszerelése).

Leave a comment

Ajánlatot kérek ^
close slider

Kérjen árajánlatot!


Ingyenes helyszíni felmérés és árajánlat 24 órán belül.
Ha szívesen látná a részleteket, kérje cégünk ingyenes felmérését. Munkatársunk felkeresi Önt és mindent megbeszélhetnek.
Kérjük töltse ki az ajánlatkérő Űrlapunkat és felvesszük Önnel a kapcsolatot.