Blog

Tartós, biztonságos, szép – egy jól megválasztott garázskapu jellemzői

Építkezés, felújítás esetén több más, hasonlóan fontos feladat mellett a garázskapu kiválasztása, cseréje rengeteg kérdést vet fel. Komoly stresszt okozhat egy-egy döntéshelyzet, mi pedig szeretnénk ezt a lehetőségek szerint csökkenteni, ezért bejegyzésünkben a megfelelő garázskapu kiválasztásához adunk tippeket. A Hörmann “aranyszabályainak” követésével nem csak biztonságos, tartós, hanem esztétikus megjelenésű garázskaput leszünk képesek kiválasztani!

A Hörmann, mint a világ egyik vezető garázskapukat gyártó cége nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak a később felmerülő gondokat orvosolja szakszerűen partnerei segítségével, hanem már a kiválasztáshoz is olyan segítséget adjon, mely nagy eséllyel megelőzi a későbbi problémák kialakulását (pl.: helytelen kapuválasztásból adódó gondok), és akár évtizedeken keresztül is tartós védelmet biztosít.

A garázskapuk típusai – miből választhatok?

Akárcsak a kertkapuk esetében, a garázskapukat is elsősorban működésük, nyitásuk alapján különböztetjük meg. A szekcionált kapu több, vízszintesen elhelyezkedő lamellából áll, amelyek nyitáskor vagy a garázs mennyezete alá, vagy pedig a oldalra, a fal mellé csúsznak. Ez a megoldás rendkívül helytakarékos, illetve amennyiben a garázs az utcafrontra nyílik, biztonsági okokból kizárólagos megoldást is jelent. A billenő kapu, ahogyan neve is mutatja, “billenéssel” mozog, egyetlen tábla, maga a kapu billen a magasba, ezért utcafronton nem hozható működésbe. Elsősorban belső udvaron építhető be, és figyelni kell, hogy elegendő helyet biztosítsunk nyitáskor és záráskor is. Alapvetően ez a típus a költségtakarékosabb megoldás, de választáskor legjobb, ha nem csak az árakat tartjuk szem előtt.

Milyen biztonsági szempontokra érdemes figyelnem?

A megfelelő működés mellett biztonságot kell nyújtania otthonunknak (betörésbiztos), illetve családtagjaink, saját testi épségünk védelme is fontos (balesetmentes működés), valamint nem tehet kárt a garázsban tárolt értékeinkben sem. A Hörmann által tervezett és gyártott kapuk esetében ezeket a szempontokat veszik figyelembe, így szinte garantált, hogy illetéktelenek nem jutnak be a garázskapun keresztül a házba, és nem történik kapu okozta baleset sem.

Garázskapu vásárlása előtt az alábbiakat fontos átgondolni:

• a garázskapunak rendelkeznie kell ujjbecsípődés elleni védelemmel
• a kapu nem zuhanhat le – a Hörmann szekcionált kapuknál ezért építi be az úgynevezett rugótörés biztosítást, a billenő kapuk esetében pedig a biztonsági sínvezetés felel ugyanezért, megakadályozva a görgő kicsúszását
• a kapunak rendelkeznie kell rejtett, belső kötélvezetéssel, amely biztosítja, hogy nyitáskor, záráskor ne sérüljön meg a kezünk
• billenő kapuk esetében fontos még, hogy a rugókhoz “laikus” kapuhasználóként lehetetlen legyen hozzáférni, ellenkező esetben balesetnek lehetünk kitéve
A betörésvédelem kiemelt fontosságú – ahogyan minden más nyitható, kültéri felülettel rendelkező termék esetében is (pl.: ablak, bejárati ajtó) oda kell figyelni, a garázskapuknál ez még nagyobb hangsúlyt kap, hiszen egy elég nagy nyílászáró felületről beszélünk.

A Hörmann biztosítéka a védelemre:

A Hörmann garázskapuk elsőosztályú védelemmel rendelkeznek az illetéktelen behatolások ellen – gyakorlatilag feltörhetetlenek

 

 

szekcionált garázskapu: feltolás elleni védelem a motorral működtetett garázskapu esetében áramszünetnél is biztosítja a betörők elleni védelmet.
billenő garázskapu: kézi működtetés esetén forgónyelves reteszelés kerül beépítésre, mely záráskor erősebben rögzíti a kerethez a kaput mindkét oldalon, mint a toló-reteszelt megoldás. Ennek köszönhetően gyakorlatilag lehetetlen a garázskaput kiemelni a helyéről.

 

 

 

 


Esztétikai szempontok

Mindkét kaputípus esetében széles választék áll rendelkezésre színek, formák és anyagok, felület tekintetében. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a házunk elemei tökéletesen passzoljanak egymáshoz, a Hörmann bejárati ajtó választékát is érdemes lehet átnézni, mert a garázskapukkal tökéletesen harmonizáló termékek választására is adott a lehetőség.

Egy fontos megjegyzés: színválasztáskor fontos lehet figyelembe venni a lamella elhajlás jelenségét (erről itt írtunk).

Leave a comment

Ajánlatot kérek ^
close slider

Kérjen árajánlatot!


Ingyenes helyszíni felmérés és árajánlat 24 órán belül.
Ha szívesen látná a részleteket, kérje cégünk ingyenes felmérését. Munkatársunk felkeresi Önt és mindent megbeszélhetnek.
Kérjük töltse ki az ajánlatkérő Űrlapunkat és felvesszük Önnel a kapcsolatot.