Blog

Kis lépések egy embernek, nagy segítség a garázskapunak

A hideg téli hónapokban a garázskapuk karbantartása kiemelt figyelmet érdemel. Kívülről esetleg úgy tűnik, hogy a szerkezet hibátlan, és a működésében sem tűnik fel semmi szokatlan, ám nem árt tudni, hogy a kialakult hibák nem azonnal jelentkeznek – sokszor csak akkor észleljük, hogy baj van, amikor tényleg baj van… és a javítás néha sajnos erősen megterhelheti a családi kasszát.
Mutatunk 5 dolgot, amire mi magunk is odafigyelhetünk, mert az általános tanácsok betartásával és rendszeres karbantartásával sokat lehet spórolni a jövőben – elvégre mindig van valami, amire jobb lenne elkölteni, igaz? 😊

1. Ellenőrizzük a kábeleket

A szabadszemmel történő vizsgálat erősen javasolt, és amennyiben a kábelek eléggé elhasználtnak, kopottnak, esetleg sérültnek tűnnek, nem igazán javasoljuk az otthoni cserét, mert veszélyes feladat, amennyiben nem tudjuk, pontosan mivel állunk szemben. Ezen kívül érdemes ellenőrizni, hogy a csuklópántok, golyóscsapágyak, rudak és a tartók is megfelelő állapotban vannak-e, amennyiben bármi lazának, lötyögősnek, sérültnek tűnik, fontos szakembert hívni.

2. Kiemelt figyelem a rugóknak

A rugók megfelelő gondoskodás mellett is megtörhetnek, de a rozsdamentesség nagyban javítja az élettartamukat. Ezen kívül a rugók feszességének ellenőrzése is fontos: ha derékmagasságig emelve a kaput az visszazárul, nagyobb feszességre van szükség, ha viszont esetleg tovább nyílik, akkor lazítani kell rajtuk. Optimális esetben derékmagasságban meg kell tartania magát a szerkezetnek, ha ez nem teljesül, érdemes szakembert hívni (a vészkapcsoló kioldásával végezzük!).

3. Azok a bizonyos csavarok…

A sín hátoldalán is érdemes szemügyre venni a csavarokat, ha esetleg kilazultak a helyükről, fontos azonnal intézkedni, hiszen rendkívül balesetveszélyes: autónkat, vagy akár saját testi épségünket is veszélyeztheti egy váratlanul lecsukódó garázskapu!

4. Kenőolaj és zsír a biztonságért

A mozgó alkatrészeknek fontos kenőnyagot biztosítani, hogy hatékonyan láthassák el feladatukat. A síneket, görgőket, csuklópántokat, ajtónyitópályát kenjük le olajjal vagy zsírral, hogy megkönnyítsük a működését. Fontos, hogy kifejezetten garázskapukhoz készült anyagot használjunk (ne WD-40-t például, hiszen ez károsíthatja az anyagokat). Nem érdemes vastagon felvinni az olajat, zsiradékot, mert az így sok port, koszt is összegyűjthet, melyek elkoptatják az alkatrészeket.

5. Külső, belső tisztítás

Végezetül pedig a legkézenfekvőbb tanács: tisztítsuk rendszeresen külső és belső oldalát is, hiszen ezek a berendezések sajnos nem éppen az otthonunk legtisztább részei. Por, szennyeződés, zsír tapad a felületükre, melyeket időszakosan el kell távolítanunk, illetve mindkét oldalra a por távol tartásának érdekében viaszréteget kenhetünk fel.

Fából készült kapuk esetén a rothadás megelőzése érdekében ajánlott lehet újrafesteni, acél anyag esetén pedig fontos a rozsdamentesítés!

Leave a comment

Ajánlatot kérek ^
close slider

Kérjen árajánlatot!


Ingyenes helyszíni felmérés és árajánlat 24 órán belül.
Ha szívesen látná a részleteket, kérje cégünk ingyenes felmérését. Munkatársunk felkeresi Önt és mindent megbeszélhetnek.
Kérjük töltse ki az ajánlatkérő Űrlapunkat és felvesszük Önnel a kapcsolatot.