Blog

Így dolgozik a MagicDoor – bemutatjuk, hogyan működik egy karbantartás

Egy garázskapu nem csak arra szolgál, hogy megszépítse az otthonunkat – elsődlegesen kényelmi berendezésnek szánjuk őket. Esőben, szélben, hóban, de akár a legnagyobb kánikulában, vagy tavaszi melegben is sokkal kellemesebb az autónkban ülve várni, hogy bejussunk a garázsba. A hibátlan üzemelés érdekében mi magunk is sokat tehetünk, (ebben a bejegyzésben mutattunk néhány tippet a kapu otthoni karbantartására), de évente egyszer javasolt, hogy szakember is ránézzen a szerkezetre.)

 

Néhány ok, amiért erősen ajánlott az évi karbantartás:

  • ha egy kapu hirtelen tönkremegy (például nem nyílik egy alkatrész meghibásodása miatt), az SOS javítást igényel, és nem biztos, hogy találunk azonnal elérhető szerelőt.
  • egy rosszul működő kapu rendkívül balesetveszélyes, súlyos sérüléseket okozhat autónknak, vagy akár nekünk is…
  • a meghibásodás javítása sokkal drágább, mint egy eseti ellenőrzés, karbantartás

 

Megmutatjuk, hogy a MagicDoor csapatánál hogy néz ki egy-egy karbantartási kiszállás!

Külső szemrevételezéskor először használatba vesszük a kaput, hogy kiszűrjünk bármilyen fals hangot, szemmel látható hibát nyitás és zárás közben. Amennyiben találunk valamit, természetesen a probléma okának keresésével megyünk tovább, de ha elsőre minden rendben, akkor következnek az általános tennivalók.

  1. Megnézzük csavarokat, rögzítési pontokat. Fontos felmérni, hogy nem lazult-e ki esetleg olyan elem, ami később gondot okozhat.
  2. Ellenőrizzük a garázskapu teljes szerkezetét, a mechanikát, bowdeneket. Egy bowden-szakadás esetén a garázskapu életveszélyes sérüléseket is okozhat, ezért ennek ellenőrzése kiemelt prioritással bír.  Ha “kiszőrösödött”, szálkásodott ajánlott a csere. 
  3. Elektromos kapuk esetében kezelésbe vesszük a motorsínt, ellenőrizzük a futását, az esetleges kopásokat. 
  4. A rugók túlfeszített és laza állapotban sem működnek megfelelően, ezért erre is kiemelt figyelmet fordítunk. Bevalljuk: nem szeretjük, ha otthon bárki hozzányúl ezekhez – de csak és kizárólag azért, mert nagyon veszélyes, ha valaki szakértelem nélkül húzza, lazítja őket, megfelelő, erre kialakított szerszámok nélkül. Amennyiben esetleg úgy látjuk, hogy a rugók ideje lejárt, készséggel rendelünk és szerelünk be egy újat. Egy rendszeresen karbantartott kapu esetében a rugók 15 évig probléma működhetnek, utána viszont anyagfáradás miatt érdemes cserélni (még az előtt ajánlott elgondolkodni a cserén, hogy ennek teljesen egyértelmű, látható jelei lennének).
  5. Ellenőrizzük az alsó záródást. A kapun ezt a műveletet egy ún. omegaszalag (nevét az alakja után kapta) segíti, mely gumiból készül. Ennek anyagfáradása elkerülhetetlen, de fontos, hogy még időben új kerüljön a régi, elhasználódott szalag helyére.

Karbantartáskor mindig előre tudjuk jelezni, hol várható hiba, mit érdemes megelőzni. Minden kapuhoz rendelhető alkatrész, melyhez  a kapu adattáblája ad segítséget. Szakembereink az adattábla alapján pontosan tudják, hogy milyen alkatrész tartozik egy adott kaputípushoz, és azonnal intézkednek rendelésről, javításról.

FONTOS: Egy rendszeresen ápolt, ellenőrzött kapu korlátlan ideig működőképes, ne vegyük el tőle a lehetőséget, hogy bizonyítson! 🙂

 

Leave a comment

Ajánlatot kérek ^
close slider

Kérjen árajánlatot!


Ingyenes helyszíni felmérés és árajánlat 24 órán belül.
Ha szívesen látná a részleteket, kérje cégünk ingyenes felmérését. Munkatársunk felkeresi Önt és mindent megbeszélhetnek.
Kérjük töltse ki az ajánlatkérő Űrlapunkat és felvesszük Önnel a kapcsolatot.